ВИЛНО СЕЛИЩЕ БОР - РАКИТОВО - БУНГАЛА В РОДОПИТЕ ВИЛИ В БЛИЗОСТ ДО ЦИГОВ ЧАРК ПОЧИВКА В ПЛАНИНАТА - - Места за настаняване и подслон - бунгала вили хижи туристически спални къщи за гости - Туризъм - отдих и забавления
www.villas-bor.infojoker.bg

Вилно селище Бор

Изживейте една незабравима почивка в прохладната сянка на борова гора и магията на дивните Родопи!

Вилно селище Бор вече НЕ функционира! Беше едно прекрасно място за почивка сред природата, но ...

Ние ще оставим този сайт да съществува за наша сметка и ако вилното селище отново има отново шанс да отвори - ще Ви информираме веднага! За връзка с нас - office@infojoker.bg

Стара информация за Вилно селище Бор

Вилно селище Бор е разположено в северозападните Родопи на 1200 м надморска височина, непосредствено до град Ракитово - 1,5 км югоизточно, в местността Парка. Селището е от тип Места за настаняване и средства за подслон и е 1 звезда.

Вилното селище се състои от еднофамилни къщи и реновирани бунгала разположени върху 20 000 кв.м. площ - сред вековна борова гора. Вилно селище Бор се намира само на 6 км от язовир Батак, на 15 км от град Батак, на 9 км от Велинград, на 78 км от Пловдив, на 125 км от София.

Охраняемият паркинг, спокойствието, сигурността и тишината, които Villas Bor предлага, са подходящи за Вас и Вашите деца както за отдих през лятото, така и за активна почивка през зимата.

*** Вилно селище Бор бе напълно обновено през 2009 г. и разполага с 26 самостоятелни вили със спалня, хол, санитарен възел и прохладни веранди за посетителите. Бунгалата са обзаведени с TV и кабелна телевизия. Има достъп и до интернет през WiFi. Стаите са преходни, което трябва да се има предвид при самото настаняване. В бунгалата няма обособено място за готвене и не разполагат с хладилник. Удачни са за нощувка на семейства или приятели.

Вилното селище разполага още с:

 • Ресторант, който може да се използва и за конферентна зала при фирмени мероприятия
 • Противопожарно съоръжения, което в летните топли месеци са може да се изпозва за открит басейн, Детска площадка, Паркинг, Охрана.

Добре дошли са и гости на селището с домашни любимци!

 

 • Благодарение на чистия въздух и специфичното си местоположение, Ракитово е подходящо място за хора страдащи от астма и белодробни заболявания. Затова и там се намира едно от училищата-пансиони за деца с подобни проблеми.
 • В града работи и минерална баня, чиято вода лекува артритни и стомашно-чревни проблеми.


Други начини за забавление, ако почивате във Вили Бор:

 • Разположеният наблизо красив язовир Батак - 6 км, ще Ви зарадва с риболов и красиви гледки, а минералният плаж на съседното село Костандово ще даде релаксиращ покой на Вашето тяло.
 • Сред боровите дървета можете да намерите отлични места за пикник и да избягате от градските условия напълно, поне за малко.

 


В околностите на община Ракитово минават множество туристически маршрути - виж всички маршрути в меню дейност. Маршрутите вървят по различни екопътеки, организират се фотосафарита, веломаршрути, преходи до уникални забележителности и месности, включително пещерата Лепеница, връх Сютка, крепостта Цепина, резерват Мантарица, Цигов чарк, Костандовски залив, минерални бани Варвара, курортна местност Дъното, Велинград - Клептуза и много др. Почти всички туристически маршрути са трасета, за които не е необходима специална подготовка, но се препоръчва водач.

Живописнат разходка може да направите и сами до:

 • биосферен резерват Мантарица
 • пещерата Лепеница - изключителен туристически обект
 • средновековната крепост Цепина - стара българска крепост, столица на деспот Слав
 • язовир Батак - 6 по големина язовир в България
 • местност Цигов чарк - курорт, даващ възможности за почивка, лов и риболов, водни спортове и забавления
 • карстовия извор Клептуза във Велинград
 • часовниковата кула
 • параклис Св. Никола Летний от 14-и век
 • любителите планинари могат да покорят връх Голяма Сюткя - 2186 м.

 

Историческа информация за Ракитово

Животът в землището на град Ракитово се заражда около IV в. пр.н.е, в местността Могилите. Името на селището произлиза от ракитата, която е от рода на върбата. В миналото Ракитово се е славело като абаджийско и текстилно средище. Първото училище в Ракитово е създадено през 1865 година. Голяма заслуга за образоването на ракитовци и чепинските българи има и известната българка Неделя Петкова, която се заселва в Ракитово 1883 година.
Разцветът на Ракитово е през 1935 г., когато селището е най-големия туристически център в района. Но след отклоняването на влаковата линия Септември - Добринище - запада. В момента тече процедура по възстановяването на тази историческа част от нашата история. Очаква се Ракитово отново да привлича туристи.
През 1963 г. Ракитово е обявено за планински климатичен курорт, през 1964 г. — за селище от градски тип, а през 1969 г. - за град. През 1977 г. става общински център.

БУНГАЛА В РОДОПИТЕ, ВИЛИ В БЛИЗОСТ ДО ЦИГОВ ЧАРК, ПОЧИВКА В ПЛАНИНАТА
Туризъм - отдих и забавления - Места за настаняване и подслон - бунгала, вили, хижи, туристически спални, къщи за гости